Standpunten

VUUR = Jouw onderwijs

Onderwijs is voor iedereen en moet ook altijd voor iedereen toegankelijk zijn. Hoewel iedere Nederlander op papier aan de universiteit zou moeten kunnen studeren is het in realiteit niet altijd het geval. Voor mensen met een ongunstigere achtergrond kan studeren een hele uitdaging zijn. Of denk bijvoorbeeld aan mensen die minder mobiel zijn, maar wel de trappen op moeten. VUUR zet zich in voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Contrasterend met dit onderwerp ziet VUUR de universiteit steeds onpersoonlijker worden. Hoorcollege zalen, overvolle werkgroepen en steeds minder practica. Echter zijn dit belangrijke steunpilaren waar onderwijs op staat. VUUR Strijdt voor persoonlijk, kleinschalig onderwijs!

VUUR = Duurzaamheid

Het oplossen van de klimaatcrisis is misschien wel de grootste uitdaging ooit voor de mens, aangezien deze naast de natuur ook de mensheid in zijn geheel in gevaar brengt. Het is niet voor niets dat onze universiteit een prachtig departement heeft dat zich volledig richt op duurzaamheid. Al omvat duurzaamheid natuurlijk meer dan alleen duurzame energie. Onze universiteit is een groot kenniscentrum op dit belangrijke gebied. VUUR vindt dat de UU een voorbeeldfunctie heeft en met al haar kennis en ervaring in moet zetten om de kar te trekken, op weg naar een duurzame toekomst. Lees in het verkiezingsprogramma meer over hoe VUUR gaat zorgen voor groene energie en vecht voor een zero waste UU.

VUUR = Studentenwelzijn

Welzijn staat centraal. Een almaar groter wordend probleem onder studenten is dat hun studie ten koste lijkt te gaan van hun welzijn. Een maatschappij waarin studenten bezwijken onder prestatiedruk. Studenten moeten in drie jaar hun studie afronden met hoge cijfers en daarnaast ook nog hun cv hebben gevuld met extra curriculaire activiteiten. Maar wanneer hebben ze tijd voor zichzelf? Studenten die moeten herkansen of projecten moeten inleveren tijdens de kerstvakantie hebben dit zelden. VUUR pleit voor een kerstvakantie zonder zorgen. Geen toetsmomenten tijdens de vakantie of in de eerste week erna! VUUR ziet ook dat de begeleiding van de individuele student gebrekkig is. Meer persoonlijke aandacht al dan niet in de vorm van tutoring, studieadviseur of studentpsycholoog kan ervoor zorgen dat problemen in een vroeg stadium worden ontdekt. Zo kan er iets aan gedaan worden voordat het een groot probleem wordt.

VUUR = Inclusiviteit

VUUR is toegewijd aan een inclusieve universiteit zodat iedere student zich welkom voelt! Het is uiterst belangrijk dat iedereen toegang heeft tot universiteitsgebouwen. Daarom is VUUR voor een universiteit waar alle faciliteiten toegankelijk zijn voor iedereen! Tevens geloven wij dat het leren van de Nederlandse taal van groot belang is voor internationale studenten om te integreren in onze universiteit en in Nederland. Taal barrières zorgen voor sociaal-culturele barrières. Het zorgt voor vervreemding. Helaas zijn taalcursussen erg duur. VUUR zet zich in voor betaalbare taalcursussen voor Nederlandse en internationale studenten. Zo draagt VUUR bij aan het samenbrengen van mensen.

Meer weten? Lees ons hele verkiezingsprogramma.